18 Ocak 2016 Pazartesi

Simon Bolivar

Latin Amerika ulkeleri deyince ilk akla gelen isim Simon Bolivar. Bu yüzden yazmak istedim. Simon Bolivar Guney Amerikalı devrimci.Bolivarcılık hala birçok Latin ülkesinin hayalini süslüyor.Simon Bolivar, 18. yüzyıl sonlarında Ispanyollara karsı savasarak .1783 de Venezuelada dogup 1830 da Kolombiya'da vefat eder.Venezuelayı ozgurlugune kavuşturur. Daha sonra da Buyuk Kolombiya'yı kurar.Zamanla Buyuk Kolombiya parçalanmaya baslar.Tum Latin ülkelerini bir buyuk semsiye altında toplamaktır Bolivarcılık...Chavez Bolivarcı düşüncesiyle tanınıyordu.
Panama'daki eski sehrin (Casco Viejo) en güzel meydanlarından biri Simon Bolivar meydanı.Ortada bir Bolivar heykeli, Katedral , El Teatro Nacional  ile çevrili bu meydanda aksamları restoranlar masalarını dışarı çıkarıyorlar..El Teatro Nacional 1905 de Italyan mimar Ruggieri tarafından cizilmis ve 1908 de açılmış. Ic süslemeler ise Panamalı artist Roberto Levis tarafından gerçekleştirilmiş.
Bu meydan da bir de Simon Bolivar ilkokulu olduğunu gordum ve izin alarak içeri girdim. Okullar tatil olduğundan öğrenciler yoktu.
Okula girdiğimde heryerde cicekler, resimler ve canlı renkler kendini gösteriyordu.Sınıflar avluya bakıyordu. Avluyu da bahçe ve spor salonu olarak kullanıyorlardı.
 
Bir başka okulda duvarda asılı bu 12 maddeyi de buraya koymayı uygun gordum.Asagıda sırasıyla soyle   1-Dostluk 2-Sevgi 3-Durustluk 4-Onur 5-Dayanısma 6-Saygı 7-Sorumluluk 8-Barıs 9-Anlayıs 10-Ozgurluk 11-Yurt severlik 12-Comertlik.Iste Panama'da ilkokul çocuklarına bunlar oncelikli öğretiliyor ve isleniyor.
 
 
Ayse......2016.Ocak
Gezi Tarihi...2016 Ocak
 
 
 






1 yorum:

  1. Bizde de acımasız bir yarıșa sokuluyor çocuklarımız. Atları da vururlar'daki gibi.

    YanıtlaSil