24 Şubat 2015 Salı

Torshavn-----Faroe Islands

Bir aksam haritayı açtığımda , ansızın parmagim bu uçluye gitti. Evet bu seferki rota bu uclu olmalıydı. Izlanda, Gronland ve Faroe Adaları...Hemen biletleri almaya karar verdim, bir arkadaşıma bu planımdan soz ettiğimde o da katıldı bu geziye.Faroe Adaları Danimarka'ya bağlı ve ozerk adalar Torshavn Faroe Adalarının başkenti,.Biletleri  aylar öncesinden aldım.Reykjavik ic hatlardan Atlantic Havayollarıyla  Faroe Adalarından Vagar Adasına uçtuk.Bir saat 20 dakika surdu yolculuğumuz.Bilet fiyatı   298 euroydu  ( bir kişi) .Torhavn Faroe Adalarının başkenti ve Streymoy Adasında.Vagar Adasıyla Streymoy Adası arasında deniz altından tünel var .Otobusle Havaalanından Torshavn' a  50 dakikada geldik..Okudugum birkaç bilginin dışında neyle karsılasacagımı bilmiyordum. Hatta otel rezervasyonu bile yoktu. Zaten gezinin heyecanını arttıran da bu bilinmezdi her zaman.Torshavn ilk anda cok sempatik bir yer gorundu ama bir sure  sonra yer bulduğum oteller pahalı, ekonomik olanlar da dolu olunca soğuk terler başladı.Limana cok yakın yerde information var ve tum rezervasyonlar buradan yapılıyor. Sonunda biraz pahalıya mal olan bir daire tuttuk, merkezi yerdeydi.Iki katlı bir evin bahçe katıydı. Ev sahiplerimizin sevimsiz olması buraya sicak bakmamamıza neden oldu.
Torshavn
Grass roof  Nordic houses
Torshavn da kalite, rahat ekonomik koşullar ve farklılık ilk izlenimlerimdi.Ufacık yerde araba sayısı fazla ve hepsi yeni arabalardı.Kendimi ilk andan itibaren  güvende hissettim Torhshavnda.Ilk anda sehri tanıma amaçlı mağazaların olduğu yerde dolaştık,.hersey el isi, hatta mağazalarda kadınlar patik, eldiven, bere, kazak,elbise orup, hemen satış için raflara koyuyorlardı.Buranın ozelliklerinden biri de desenli kazakları.Kazaklar iki renk  ve geometrik desenli oruluyor siyah beyaz, gri beyaz ve kahverengi beyaz seklinde.Cam isi gelişmiş. Magazalarda el isi camcılığın ornekleri hos. Fiyatlar, hımmmmm ucuz değil elbette.Diger bir ozelligi adanın heryerinde catısı yeşil otlardan olan siyah evler.Bunlara  Nordik evler deniliyor.5 kuzey ülkesinin ekonomik dayanışmasından dolayı böyle isimlendirilmiş.. Dolasırken, heryerde farklı heykellerle karşılaşmak cok olağan.Hepsi ayrı anlamlı ve güzel.Bunlar benim ozlem duyduğum goruntuler olduğundan belki de burayı cabuk benimsedim.
Deniz feneri civarı ve Ayse

Unlu keciler

Kaldıgımız ev
Tum adada her evin onunde bir trampoline var.Cocuklar saatlerce içinde zıplıyorlar.Zaman zaman ben de içine girip zıplamak istedim laf aramızda...Dolasırken Hafnia Oteldeki ozel  deniz mahsulleri büfesi afisini görünce hemen rezervasyonumu yaptırdım. 48 Euroydu içki hariç.Hafnia merkezde 4 yıldızlı bir otel. HAFNIA@HAFNIA.FO Yemeklerin birkısmı güzel birkısmı ise pek damak zevkime uymadı ama tatmış oldum.Her yemekte dereotunu cok belirgin kullanmışlardı.Midyeli krepin ustune yumurta konmuştu, Somonlu böregin hamuru ozel hazırlanmıştı. Kurutulmus balina,deniz mahsullü soğuk makarna, feslegenli creme brule hatırlıyabildiklerim...Sarabımla birlikte ,biraz sohbet, biraz farklı lezzetler güzel bir geceydi.





Bufeden
Bufeden
Hafnia otelde keyif anı.
Torshavn kultur Merkezinde Ayse
Ayse Torshavnda

Torshavn'da fenerin oradan manzara cok güzel. Acık hava müzesi ayrıca güzel, cevrede kuşlar, keçiler ve ördekler var.National museum gezilmeye değer. Burada Haziran ayında caz, rock müzik festivali başlıyor Temmuzda da devam ediyor.

Torshavndan  çevreye otobüsle gezilecek yerleşim yerleri var. Elbette gittik onlar da ayrı bir yazı konusu. Diger adalar da tabii.


Ayse---------2015
Gezi Tarihi------Temmuz    2013








1 yorum:

  1. Yıllardır yeşilin bu tonunu görmemiştim. Çok huzurlu görünüyor doğa.

    YanıtlaSil