9 Nisan 2015 Perşembe

Arnavutluk-----Tiran



Balkanlardaki 2 haftalık gezime bir arkadaşımla birlikte Tiran'dan başladık. Oglen civarı Tiran Havaalanına vardık. Havaalanından sehir merkezine otobüs ve taksi var.Otobusler saat bası kalkıyor.Sirketlere bağlı taksilerin disinda bir de taksi olmayan ama taksicilik yapan arabalar var. Bunları anlamak kolay cunki kapılarını acık bırakıyorlar. Biz de Tiran'daki Turk okullarında okuyan sehir merkezine gitmek için birilerini arayan, 2 kızla birlikte sirkete bağlı olmayan daha ekonomik bir arabayla, taksi ücretini paylaşarak gittik

Hosteldan yer ayırtmıstım.www.freddyshostel.com  da kaldık. Yeri merkezi, kahvaltı dahil kişi bası 18 euroya kaldık. Buyuk otel istemeyenler için iyi bir konaklama yeri.Sahibi Freddy yardımsever, İngilizce bilen biri.
Skenderbeg meydanı sehrin merkezi. Birçok yer bu meydanın etrafında toplanmış.Biz de sehri gezmeye The National History müzesiyle başladık.Muze gezilmesi gereken yerlerden biri.Ozellikle ust kattaki fotoğraflardan oluşan, belli siyasi dönemleri içeren bolum hoşuma gitti.1981 de açılmış, en buyuk muze.
Hava yağmurluydu. Muzeden cıkısta  Othodoks kilisesine gittik. Guzel mimarisiyle, sehrin görülmesi gereken yerlerinden biri. Camurlu ayakkabılarimla, her gezdiğim yerde bir iz bırakmam, bu kilisede suçlu suçlu dolaşmama neden oldu.



Sky Tower, Tiranı 360 derecelik bir gorus acısıyla görmek için ve sehre yükseklerden bakmak için güzel bir yer.Arkadasım, cok iyi koruduğu çantasını donen restoranda sabit kısma koyduğu için, garsonun çantayı bir sure sonra bize getirmesi de buradaki esprilerden biriydi. Rakı içmemizi onerdiler, deneyelim istedik. Rakı bizim rakılarla tamamen farklı , uzumden yapılıyor bana daha cok brandy tadını hissettirdi, pek sevemedim. Arnavutluk'ta Osmanlı eserleri cok fazla elbette. Tirandaki Et'hem Bey camii , en cok begendigim yer diyebilirim. Mimarisi, ic süslemeleri  cok güzel. Saat kulesiyle yanyana olması, sehrin gece goruntusunde gorulmeye değer.


Tiran'da resmi binalar, sarı ve kırmızıya birlikte boyanmış.Evler eski yuzlu, yeni yapılanlar ise yüksek binalar.Bir de balkonları renkli boyanmış evler var.Arnavutluk gezdiğim Balkan ulkeleri arasında en ucuz olan ulke.Arnavut börekleri cok unlu. Borek seven biri olarak tum Balkan gezim sırasında butun farklı börekleri tattım, hem de defalarca tabbiki sonuç + 2 kilo...Arnavut börekleri peynirli, ıspanaklı, pırasalı ve hepsi el açması, nefis.Kahvaltıda börek ve ayran içiyorlar.Bu arada, elbasan kebabı (tave kasi elbasan), baklavası da unlu. Tiran opera evi, ve ilginç dekorasyonuyla cafesi merydanda bulunan yerlerden.
Mother Teresa Arnavut olduğundan  hediyelik eşyalarda her yerde onun fotoğrafını ve sözlerini görmek mumkun.Ozellikle Mother Teresa meydanı gece cok güzel, tum binalarda mavi ışıklandırma yapılmış,bu binalar, Art Academy, National Art Museum ve cumhurbaskanlıgı binası ..Park halkın yuruyusunu yaptığı, nefes aldığı bir yer ve yapay bir golun etrafına kurulmuş. Cevredeki evler ise varsıl kesime ait.
 Aksam yemeğimizi, Tiran'ın yöresel yemeklerini en iyi yapan Ulquni restoranda yedik. www.ulqunirestaurant.com .
Elbasan Kebap (tava kosi elbasani), sutlu börek (buke furre) ve yoğurtlu, peynirli börek (byrek me qumesht)  yedik.Elbasan kebabı annemin yaptığını geçemedi ama börekler nefisti...

Ayse------------2015

Gezi-------------2015  Mart sonu
 
 
 
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder